Hledáte vánoční cukroví s menším obsahem cukru a tuku? Pak jste tu správně. Zkuste moje (i mojí rodinou) oblíbené Zázvorky. Část mouky nahrazuji rostlinným proteinem a obyčejný cukr tím březovým, který má méně kalorií, ale přitom chutná velmi podobně.
Co budeme potřebovat:
Mouku vysypeme na vál, přidáme protein, zázvor, cukr, sodu, sezamové semínko a promícháme. Ve směsi vytvoříme důlek, přidáme vejce a mléko. Okolo poklademe plátky měkčího másla. Vše dobře zpracujeme rukama ve vláčné těsto. Těsto rozválíme asi na výšku 3 mm, vykrajujeme tvary a klademe na plech vyložený pečícím papírem. Troubu předehřejeme asi na 180 stupňů a pečeme 8 až 12 minut.
Během pečení si připravíme polevu. Vymačkáme citron a smícháme s moučkovým cukrem. Poté, co zázvorky vytáhneme z trouby a necháme vychladnout, můžeme začít zdobit polevou a posypat sezamovými semínky nebo mandlemi.