Avokádo je u nás stále trochu nedoceněná surovina. Je to ovoce, ale není sladké. Zato je dost tučné, ovšem díky tomu, že obsahuje kvalitní rostlinné tuky, je také velmi zdravé a plné minerálních látek. Proto je vhodné i při hubnutí, například jako náhražka másla nebo majonézy, je ale potřeba hlídat si množství (100 gramů avokáda = více než 220 kcal a cca 15 g tuků).
Abyste na avokádo nezanevřeli, je potřeba vybrat to správné už v obchodě. Plod musí být zralý, tedy na pohmat lehce měkký. V regálech obchodů už lze narazit na avokáda s výmluvnou samolepkou s nápisem EAT ME, která napovídá, že tyto plody jsou určeny k přímé spotřebě a jsou optimálně zralé. Pokud už koupíte nedozrálé tvrdé avokádo, nechte ho v pokojové teplotě pár dní dojít. Pokud před ním máte pořád respekt a nevíte, jak ho nejlépe upravit, nabídneme vám postupně pár skvělých receptů:
Avokádová pomazánka s vejci
Suroviny:
zralé avokádo 2 ks
uvařené vejce 4 ks
zakysaná smetana 4 lžíce
nasekaná jarní pažitka + na ozdobu 1 hrst
plnotučná hořčice 1 lžička
pečivo k podávání
sůl
kajenský pepř
Postup:
Avokáda podélně rozpulte až k pecce a kroucením proti sobě od sebe oddělte obě poloviny. Vyjměte pecku. Pomocí lžíce vydlabejte dužinu a v kuchyňském robotu ji rozmělněte spolu s vejci, se smetanou, s jarní cibulkou a hořčicí na hladkou kaši. Dochuťte a podávejte s pečivem, ozdobené zbylou cibulkou a nahrubo namletým pepřem.